www.newmicrogamingcasinos.co uk/no-deposit-bonus

Telihold

A telihold sokak által különleges időpontként értékelt esemény ezért bizonyos események szempontjából nagyon fontos lehet. A történelemben a Holdat az Istennő képviselőjének tekintették, míg a napot az Isten megjelenésének. Összeköti őket, hogy a Hold a nap visszavert fényét a földre irányítja csakúgy, mint a nappalok során a napsugarakat a Nap. A középkorban több indián törzs is a holdról illetve a teliholdról nevezte el magát, ezzel is jelezve mekkora szerepe volt életükben ezeknek az égi jelenségeknek. A holdnak és a teliholdnak minden évszakban megvan a maga jelentése, mivel ezek mindig más és más tevékenyésget jelentettek a törzseknek. Írásos formában nagyon sok törzsi név fellelhető a teliholddal és a holddal kapcsolatban, melyeket egy későbbi írásunkban részletesen bemutatunk.

A csillagászatban a telihold az a természeti jelenség (jelen esetben holdfázis), amikor a Hold és a Nap a föld teljesen ellentétes oldalán haladnak, azaz szemben állnak egymással helyezkednek el. Ilyenkor a Napból érkező fénysugarak megvilágítják a Föld egyik oldalát, illetve ezzel egyidőben megvilágítják a Hold általunk látott oldalát és a Holdról a napfény a Földre verődik vissza. Mivel a Hold és a Nap szemben áll egymással így a Hold lehető legnagyobb felületét (azaz az általunk látott felét) teljesen fényesnek látjuk. Ilyenkor látunk teliholdat. Ilyenkor a hold általunk nemlátott oldala továbbra is teljesen sötétben van, azaz a nap nem világítja meg.

Holdfázisok változása

A telihold időpontja után a hold folyamatosan „fogyni” kezd, egyre kevesebbet lehet belőle látni a Földről, mivel olyan irányba fordul, hogy a Nap nem világítja meg teljesen. Ezt a fázist nevezzük fogyó holdnak. Akkor látjuk a holdat teljesen sötétnek amikor a Hold a Nap és a Föld között van, azaz a Hold a Nap által meg nem világított oldalát „látjuk” a Földről. Ezt a fázist nevezzük új holdnak. Az új hold a teljes sötétség után újra elkezd „nőni” és ennek a növekedésnek a legnagyobb kiteljesedése a Telihold.

Egy holdfázis 29,53 napból áll. Ezért egyes holdnaptárakban a „Hold hónap” az újholddal kezdődik és hónap közepén, 14-15.-e körül van telihold. Így egy holdhónap nagyjából 29-30 napos lehet.

További bejegyzések a teliholdhoz kapcsolódóan:

[catlist=20]