Telihold hatása

Telihold hatása – Valóság, vagy fikció?
Mindannyian hallottuk már a telihold hatásairól. Vannak akik hisznek benne és vannak a szkeptikusok, de mindenki hallott történeteket. Tehát a kérdés, hogy a teliholdnak van-e hatása ránk? Nos, ha mindenki megelégedésére meg tudnám válaszolni ezt a kérdést akkor valószínűleg már régen nagyon gazdag és nagyon híres lennék. Mindenkinek megvan a maga álláspontja és részemről úgy érzem vannak érvek és ellenérvek is az asztalon. Véleményem szerint…. Igen, a telihold hatással van ránk.

Hadd kezdjem egy rövid tudományos érvvel. Több híres szakértőtől és „halandótól” olvastam a telihold hatásairól (illetve ennek ellenkezőjéről), így nem mondhatom magamról, hogy híres professzor vagyok a témában, de azt mindenképp, hogy sokat foglalkoztam a kérdéssel és tettem mindezt úgy, hogy próbáltam mindkét oldal érveit és ellenérveit kellő realitással kezelni. Azt azért szeretném tisztázni, hogy engem mindig is lenyűgözött a kozmosz – mind a csillagászat és az asztrológia szempontjából. A tudósok és matematikusok már kimutatták, hogy a holdnak hatása van a víz mozgására azaz az árapály jelenségre. A Föld mintegy 2/3-át borítja víz és a hold hatással van a vízre. Azt hiszem ez egy olyan állítás amiről senkit sem kell meggyőzni, ez már a köztudatban elfogadott tényként kezelt információ. Az is köztudott, hogy az emberi test is mintegy 50-60% víz. Ezért véleményem szerint logikus a feltételezés, hogy a Hold hatással van az emberi szervezetre is. Így tehát, ha logikusan gondolkodunk és belátjuk, hogy a hold hatással van az emberi testre akkor illő elgondolkodnunk azon is,hogy milyen további bizonyítékok vannak mely szerint a hold hatással bír életünre. Hát kezdjük.

Biztos vagyok benne, hogy 10 emberből leglaább 1-nek határozott álláspontja van arról, hogy az ő életét hogyan befolyásolja a telihold. Természetesen sokan vannak azok is akik tudják, hogy a teliholdnak nincs hatása az emberre és természetesen joga van mindenkinek képviselni az álláspontját. Függetlenül attól, hogy a rengeteg tanulmány érvel a telihold hatása mellett, vagy éppez az ellen, senki sem tudja a választ – legalábbis a tudósok nem. De kérdezzünk meg egy rendőrt, vagy a nővért, vagy egy pszichiátert. Ők valószínűleg azt fogják mondani, hogy nemcsak hisznek a telihold hatásában, de számolnak is vele a mindennapokban. Kórházi sürgősségi osztályokon és a rendőrségeken tervezik, hogy több telefonhívást kapnak, ha telihold van. Természetesen az ilyen felméréseket nem csak egy korház tekintetében, hanem egy országra vagy földrészre mérve érdmes vizsgálni. A telihold hatása mellett érvelők – talán a leggyakoribb, de mindenképp nagyon gyakori – érve a születések számának bemutatása. Teliholdkor jellemzően több gyermek születik, mint a hónap más napjain, de ha végiggondoljuk ez normális is. A telihold hatással van a víz mozgatására, mi pedig vízből vagyunk, miért ne lenne hatása? Esetleg valaki úgy gondolja, hogy a víznek nincs ránk hatása? Próbálja csak ki, hogy 1 hétig naponta 1 pohár vizet iszik meg, utána 1 hétig napi 3 liter vizet fogyaszt. A víz feltölti az emberi szervezetet és én személy szerint úgy érzem, hogy életerővel tölt meg.

Eltekintve gyilkosságok számától, mentális beteg tüneteitől és az erőnlétünkre gyakorolt hatástól, vajon milyen más hatása lehet még a Holdnak? Sokan még a holdnaptár követése vagy az ég fürkészése nélkül is meg tudják mondani mikor következik a telihold. A legtöbb érzelmi beállítottságú ember tapasztalja a mindennapokban, hogy ingadozik az életkedve és sokan csak hosszú évek után gondolkodnak el rajta, hogy esetleg a telihold okozza ezt (nagyon sokan ekkor rá is döbbennek, hogy ténylegesen a hold befolyásolja mindennapjaikat). Ezek az emberek általában elfogadják, hogy ez is csak az élet ciklikusságát befolyásoló tényező melynek megvan a maga előnye és hátránya is. Ennek okán bár tudjuk, hogy érzelmeinkben olyan ingadozás van, mely nagyjából egyenlő arányban osztja fel a jó és rossz napokat, de legalább tudjuk, hogy a rossz napok nem feltétlenül rosszak, csupán az élet velejárója és ennek következtében jobban tudjuk kezelni az ilyen időszakokat. Ennek okán talán elmondhatom, hogy azt hiszem, hogy mindennyiunkra hatással van. Mégha nem is ugyanúgy, de hatással van. Személyes tapasztalatom, hogy a telihold növeli a belső érzelmeket, könnyebben sirvafakadok, több együttérzést érzek az emberek iránt. A kedvesemen a szorongás, feszültség, sokszor nyomott közérzet jeleit mutatja telihold idején. Vannak mások akik ilyenkor jobban elvonulnak a külvilágtól, mindenki máshogy éli meg. A következő alkalommal amikor telihold lesz kérdezze meg magától, hogy milyen a közérzete. Ha pedig ezt megtette akkor jegyezze fel és kövesse a telihold változásának megfelelően. Ha esetleg nem olyan típus aki ezeket direkt vezetné akkor a legközelebbi érzelemkitörése alkalmával nézzen fel az égre… Telihold van?

További bejegyzések a telihold hatásaihoz kapcsolódóan:

[catlist=24]