Holdról – A holdfogyatkozásról és más érdekességek!

A Hold: A Földet a Nap körüli útján egy mellékbolygó , a Hold kíséri.A hold különlegesnek tekinthető a Naprendszer többi holdjához képest,mert a mérete az anyabolygóhoz viszonyítva hatalmas. A 3475 km átmérője a Föld átmérőjének az egynegyede.Ennek köszönhetően képes uralkodni az éjszakai égbolton.. Évmilliárdokkal ezelőtt a Föld vonzása lelassította a Hold forgását, és ezért mindig ugyanazt az oldalát mutatja felénk. Nagy méretének és viszonylag közeli elhelyezkedésének köszönhetően a Hold hatása jelentős bolygónkra.

novekvo-hold

Holdfogyatkozás: Holdfogyatkozáskor a Föld árnyéka vetül a Holdra. a holdfogyatkozás a Föld minden pontjáról látható, ahol telihold jelenik meg a horizont fölött.Gyakran előfordul ,hogy a Hold nem tűnik el teljesen , mert a Föld légköre lencse módjára viselkedik, és megtöri a pirosas színezetű napfényt.

Napfogyatkozás:Egy napfogyatkozás lehet részleges vagy teljes,Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljes egészében eltakarja a napot. Az árnyéka azonban csak egy kis területet képes elfedni a Földön.Ezért azokon a területeken , ahol a Hold és a Nap együttállása nem teljes,részleges napfogyatkozás figyelhető meg.Itt úgy tűnik ,mintha a Hold kiharapna egy darabot a Napból.

Pálya és Fázisok:
A Hold 27,3 nap alatt kerüli meg a Földet, és eközben mindig ugyanazt a felét mutatja felénk.Átlagosan 384 000 km távolságra helyezkedik el tőlünk. A hold nem rendelkezik saját fénnyel, hanem a Nap sugarait veri vissza. Miközben kering a Föld körül, úgy tűnik, mintha a tányérja különböző alakokat venne fel. Ezeket nevezzük fázisoknak , és a fázisok 29,5 naponként ismétlődnek.. Újhold idején a Hold, a Nap és a Föld között helyezkedik el,Telihold esetén a Hold pontosan a Nappal szemközt áll, és így a Nap sugarai a Földről látható oldalát érik.

A hold vonzása által kialakított ár-apály jelenség:
Ahogy a hold vonzása hat a Földre, az óceánok vize a Hold felé eső oldalon megemelkedik.Ennek eredménye,hogy a bolygó másik oldalán ahol mértékben lesüllyed. Mivel a Föld naponta tesz egy fordulatot,ezek a kiemelkedések mindig ugyanott keletkeznek,és megemelik a tengerek szintjét (dagály).Amint továbbhaladunk, a tengerek szintje visszasüllyed (apály).

Forrás: Az Univerzum Felfedezése

Gyűjtötte: Tamás Barbara

This entry was posted in Hold, Telihold, Telihold hatása and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.