Holdnaptár

A mai világban minden háztartásban található legalább egy naptár. Bár vannak alternatívák, gondolok itt a mobiltelefonra, és a számítógépre, de nem rossz dolog, ha lóg egy a falon is. Ezek legtöbbször sima naptárak, de vannak olyanok is, amik több információt tartalmaznak. Akad például olyan, ami jelzi a Hold különböző fázisait. Ez a holdnaptár.

holdnaptár

Holdunk kitüntetett figyelmét annak köszönheti, hogy nagyon közel van hozzánk, és szabad szemmel is vizsgálható égitest. Az évszázadok, évezredek során az ember kíváncsi természeténél fogva rengeteget vizsgálta, és ezek az adatok a tudomány, illetve az ezoterika területén is fontos szerepet töltöttek be. Az ilyen megfigyelések alapján készült el az első holdnaptár.

A régi idők emberének nem csak egy szép égitest volt a Hold, hanem egy eszköz is egyben, amivel az időt tudták mérni. Ezt azért tudták megtenni, mert a Hold periodikusan változik. Azt mondhatjuk, hogy a hold fázisai körülbelül 29,5 naponként ismétlődnek. A holdnaptár pedig ezt az időintervallumot öleli fel. Láthatjuk, hogy ez csak kis mértékben tér el a naptári hónaptól, ezért általában csak egyszer láthatunk teliholdat egy hónapban.

Néha viszont előfordul olyan eset is, amikor egy hónapban két telihold is látható. Ezt a naptári jelenséget hívjuk kék holdnak. Ez nagyon ritka, legutóbb 2009. december 2-án és 31-én volt, legközelebb pedig 2012 augusztusában lesz. Az még messze van, de hogy ne felejtsük el, segítségünkre lehet egy holdnaptár.

A holdnaptár pontosan megmutatja, hogy a Hold különböző periódusai melyik napokra fognak esni.  Gondolhatnánk, hogy ez az információ csak a megfigyelők számára hasznos, de a tapasztalatok nem ezt mutatják. Mivel már évezredes múltra tekint vissza a holdnaptár készítés, ezért számunkra is hasznos lehet.

A Hold nem csak Földünkre, hanem ránk, emberekre is hatással van.  Ez különböző dolgokban nyilvánul meg, mint például a teliholdkor észlelhető fokozott ingerlékenység, vagy akár a nők menstruációja. Az ezoterika, a holdnaptár által, részletesen kitér a Hold különböző periódusainak az emberi testre gyakorolt hatásaira. Ez egy igen nagy és terjedelmes téma, és valaki hisz benne, valaki nem. Ezt mindenki maga döntse el, a következőkben áttekintünk párat ezek közül.

Sok mindenre lehet következtetni abból, hogy a Hold éppen melyik zodiákus jegybe esik. Ezt egy kevés csillagászati tapasztalattal is el tudjuk dönteni, de ha nem rendelkeznénk asztronómiai ismeretekkel, ebben az esetben nyújt nekünk segítséget egy holdnaptár.

Ez tehát a holdnaptár legfontosabb tulajdonsága, hogy megtudjuk, éppen fogyóhold, vagy növőhold van. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen tevékenységet mikor végzünk. Fokozhatjuk ugyanis egy bizonyos dolog esélyét a sikerre, de akár le is csökkenthetjük azt.

Fogyóholdkor (amikor egy „C” betűt formál) az energiák kifelé áramlanak, tehát az olyan dolgok, tevékenységek, amik tisztulást eredményeznek tartósan és könnyedén elvégezhetőek.
Növőholdkor (amikor „D” betűt formál) ennek az ellenkezője igaz, tehát azok a dolgok fognak nagyobb valószínűséggel sikerülni, amik a táplálást, növekedést célozzák.

Ez persze csak egy egyszerű példa. Ez a téma sokkal mélyebb annál, mint, hogy ebből a pár sorból bármiféle következtetést érdemben le tudnánk vonni. Bár manapság ez a tudás halványodni látszik, azért sok mindent találhatunk róla. Mindenesetre, aki komolyabban meg szeretné ismerni az ezoterika e részét, annak az első dolga nem más, mint egy holdnaptár beszerzése.

This entry was posted in Hold, Holdnaptár, Telihold and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.